П`ятниця, 29.03.2024, 13:23
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайта
Добрива
Продукція Wipasz
Продукція Likra
Опитування
Чи вважаєте ви ефективною годівлю с-г тварин концентраторами та преміксами
Всього відповідей: 84
Календарь
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входа
Архив записей
Rambler's Top100
КОРМОВІ ДОБАВКИ ВІД ЗАХІДНИХ ФІРМ ТА УКРАЇНИ
Головна » 2010 » Березень » 31 » Застосування сульфату магнію на цукровому буряку.
10:42
Застосування сульфату магнію на цукровому буряку.

Цукрові буряки — високорентабельна культура, вирощування якої потребує точних знань, професіоналізму й капіталовкладень. Високі затрати на насіння, засоби захисту, техніку, паливо й добрива знижують її рентабельність аж до збитковості. В інтенсивному землеробстві врожайність культур залежить від природної родючості грунтів і погоди лише на 25%. При цьому добрива забезпечують від 30 до 60% врожаю, якісне насіння — від 5 до 20% і засоби захисту рослин — від 5 до 25%. Такий розподіл впливу на врожайність сформувався завдяки впровадженню нових технологій внесення комплексних добрив, збалансованих за макро- й мікроелементним складом під потреби кожної рослини.

Відповідно до правила відшкодування винесених з урожаєм (коренеплодів і листя) 50 т/га поживних речовин, культуру потрібно забезпечити: макроскладовими — 240 кг азоту, 90 фосфору, 370 калію, 240 кальцію, 85 магнію, 85 натрію, 25 кг сірки, а також мікроскладовими — 800 г бору, 150  міді, 1500 марганцю, 35  молібдену, 900 г цинку .

У живленні цукрових буряків макроелементами значну роль відіграють магній, натрій та сірка, а мікроелементами — бор й марганець, що є ключовими в нагромадженні цукру в коренеплоді.

Від магнію залежить утворення в листі хлорофілу, тобто цей елемент має вирішальний вплив на наростання маси кореня й вміст у ньому цукру. Крім того, магній впливає на споживання рослиною азоту.

Сірка бере участь у процесі синтезу білка й підвищує ефективність використання амідного азоту.У разі її браку, як і за нестачі азоту, руйнується хлорофіл, збільшується загроза грибних захворювань.

Незважаючи на те, що внесення добрив в ґрунт залишається основним, листкове підживлення може відігравати значну роль в системі живлення. Це пов'язано з високими властивостями засвоєння (швидкість та ступінь засвоєння) біогенів через листя; можливостями покращити забезпечення необхідними елементами живлення при понижених температурах, засусі або інших стрес-факторах; як додаткове джерело живлення при високій потребі рослин.

Кращим добривом для забезпечення азотом по листку є карбамід, який має в своєму складі N -46%.

Добре зарекомендувало листкове підживлення карбамідом в баковій суміші з сульфатом магнію , який є надійним джерелом двох важливих біогенів сірки та магнію.

Сірка посилює засвоєння азоту та входить до складу амінокислот, магній служить джерелом для утворення хлорофілу. Важливо, що сульфату магнію властиво нейтралізувати токсичний для рослин біурет, який міститься в карбаміді. Економічно обґрунтована норма сульфату магнію складає 2-5 кг/га.

Брак того або іншого мікроелемента в живленні рослин призводить до порушень різних фізіологічних процесів, знижує доступність і ефективність інших елементів живлення. Для цукрових буряків найважливішу роль відіграють мікроелементи — бор і марганець.

Бор потрібний рослинам у невеликих кількостях, однак його роль винятково важлива в процесах білкового й вуглеводного обміну, запліднення, а також для підвищення стійкості проти бактеріальних захворювань.

 Марганець активує нітратредуктазу, впливає на асиміляцию нітратів й утворення білка. У цукрових буряках марганець збільшує вміст цукрів, хлорофілу, міцність його зв’язків з білком, поліпшує відтік цукрів з листя у коренеплід, підсилює інтенсивність дихання. Він прискорює розвиток рослин, впливає на пересування фосфору зі старіючого нижнього листя до верхнього і до репродукційних органів. Марганець підвищує водоутримувальну здатність тканин, знижує транспірацію вологи.

Тому цінним є використання в бакових сумішах з карбамідом та сульфатом магнію комплексних листкових підживлень, які містять макро та мікроелементи. Добре зарекомендувало себе добриво Альфа Гроу-буряки, яке містить N-8%; Na2O-3,0%.MgO-5,0%.SO3-0,4%.Fe-0,20%; Mn-0,65%; B-0,50%; Mo-0,006%; Zn-0,65%;Cu-0,15%, Ті – 0,02% . Переваги : Альфа Гро -буряки основна частка мікроелементів представлена у вигляді хелатів ЕДТА; завдяки високій хімічній чистоті забезпечується мінімальний ризик опіку; висока якість помелу забезпечує відмінну розчинність; прилипач у складі добрива запобігає стіканню розчину, утворенню лінз, сприяє доброму змочуванню та утримуванню на поверхні листа довгий час.Містить -Ті (титан) комплексон іактивізатор росту рослин,що дозволяє якісно підвищити  вбирання кореневою системою  калію,фосфору та інших складових із грунтового розчину Норма застосування добрива 2 - 3 кг/га. Надзвичайно важливим для ріпаку є підживлення бором. Найкраще зарекомендувало себе використання добрива Альфа Гроу – Бор від польського виробника INTERMAG Sp z o.o. Препарат містить 11,0% бору в легкодоступній формі органічної сполуки та 3,7% азоту, норма якого складає 1-1,5 кг/га.

Висновок: впровадження передових європейських технологій і оптимальне внесення добрив дадуть можливість за скорочення затрат підвищити врожайність і якість цукрових буряків і тим самим збільшити рентабельність виробництва цукру.

Переглядів: 2650 | Додав: autotrade | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АТК © 2024