П`ятниця, 26.04.2024, 03:13
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайта
Добрива
Продукція Wipasz
Продукція Likra
Опитування
Чи вважаєте ви ефективною годівлю с-г тварин концентраторами та преміксами
Всього відповідей: 84
Календарь
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входа
Архив записей
Rambler's Top100
КОРМОВІ ДОБАВКИ ВІД ЗАХІДНИХ ФІРМ ТА УКРАЇНИ
Головна » 2009 » Грудень » 23 » У тварин трапляються стреси
10:09
У тварин трапляються стреси

Нині виробникові тваринницької продукції як ніколи важливо втриматися в умовах жорсткої конкуренції. І тут слід би звернути увагу на зниження шкідливого впливу стрес-факторів на тварин. Адже не тільки люди страждають від стресів, але й тварини, від чого їх продуктивність знижується.

       На сучасному тваринницькому комплексі тварини отримують більше стресу, аніж їхні пращури на фермі років сто тому. Стрес викликають найрізноманітніші фактори, починаючи від шуму, галасу, запаху, аж до невідповідного поводження з тваринами (наприклад перегін тварин за допомогою палиці). Тварини дуже страждають також під час перевезення, причому деякі з них навіть не доживають до місця призначення.

Саме зі стресами пов’язані всі захворювання, втрати надоїв, недоотримання молодняку. Сукупність стрес-факторів не дозволяє тваринам добре себе почувати, а фермерам та ветеринарам - спокійно спати.

Стрес-фактори можуть мати походження різного характеру: фізичного, радіоактивного або інфекційного. Та всі вони викликають схожі зміни в організмі: збільшення коркового шару наднирників, порушення складу крові, погіршення резистентності організму до збудників захворювань, виникнення шлункових виразок тощо. Якщо сила впливу стресу незначна, організм здатний адаптуватися, але коли стрес-фактор перевищує компенсаторні можливості організму, тварина починає хворіти і гине.

Стреси завжди впливали на тварин, навіть тоді, коли вони знаходились на волі. Причинами ставали хижаки, нестача корму, внутрішньостадний розпорядок тощо. Але це тільки загартовувало тварин та сприяло природному відбору. Отже для нормального фізіологічного існування тварин періодичні стреси просто необхідні, вирішальним є їхня сила та кількість. З цієї ж причини стрес-фактори використовуються в селекції для отримання стійких і фізично сильних тварин з добрими відтворювальними характеристиками.

Зазвичай процес сприйняття стресу проходить у три фази. Спочатку проходить фаза тривоги (6-48 годин), після чого організм або гине, або переходить до стадії адаптації (від 2 годин – до 2 тижнів). Зазвичай цей процес у тварин обмежується лише двома фазами. Проте якщо стрес-фактор діє інтенсивно та впродовж тривалого часу, виникає виснаження адаптаційно-компенсаторних процесів і організм «обирає», чим би йому захворіти - хвороба вражає найбільш ослаблену систему організму.

 Стрес на фермі

 На фермі тварина практично захищена від впливу шкідливих факторів навколишнього середовища. Разом із цим на фермі можна спостерігати грубі помилки в створені мікроклімату, які безпосередньо впливають на продуктивність тварин. 

Як показує статистика, до 80% стресів тварин приходиться на годівлю та утримання, і лише 20% - на інші фактори.

Підрахунки свідчать, що в результаті несприятливих умов мікроклімату продуктивність свиней знижується до 35%, а відтворювальна здатність - на 30%. Витрати кормів при цьому збільшуються до 40 %, захворюваність та відхід молодняку - до 35 %.

 Температура повітря 

 Найбільш чутливі до перепадів температури молоді тварин, особливо поросята, курчата, кроленята. Від цього страждають також виснажені тварини, що перенесли інфекційні захворювання. Особливо небезпечним є поєднання низької температури з високою вологістю, протягами, брудом. 

Разом з цим, слід пам’ятати, що перепади температури за належних умов утримання сприяють загартовуванню тварин. Для уникнення неприємностей з мікрокліматом слід просто встановити попередньо прораховану систему вентиляції.

 Вода

 Тварина повинна отримувати вдосталь прохолодної чистої води. Проте треба слідкувати, щоби у місці утримання тварин не було мокро. Висока вологість призводить до того, що тварини погано переносять високу температуру. Крім того вона сприяє більшому бактеріальному та паразитарному обсіменінню та перезараженню хворобам, які передаються повітряно-крапельним шляхом.

 Спосіб утримання

 Типи утримання тварин мають відповідати їх призначенню. Утримання тварин в індивідуальних клітках, тобто позбавлення контакту з іншими особинами, призводить до втрати рефлексу наслідування, що позначається на швидкості пристосування до самостійної життєдіяльності. Хоча технологія індивідуальних будиночків для новонароджених телят добре зарекомендувала себе як за кордоном, так і в Україні, доросліший молодняк краще утримувати окремо від решти стада – у невеличких групах до 10 тварин. У такий спосіб вдається отримати менші показники вибракування, ніж у разі формування загального стада. 

 Продуктивні породи

 Праця над виведенням порід з бажаними ознаками завжди мала іншу сторону медалі – у тварин послаблювалась гормонально-нервова стійкість. Тобто у виведених, високопродуктивних «аристократів» навіть дрібний стрес може викликати знепритомлення чи мимовільне сечовипускання.

У високопродуктивних тварин часто трапляються і проявляються захворюваннями стреси пов’язанні з неправильною годівлею, так як компенсаторні властивості організму занадто малі.

 Як результат - виникають специфічні захворювання залежно від типу порушення годівлі.

 Техногенні стреси

 Якщо проаналізувати, як проходить середньостатистичне життя тварини, то можна побачити, що через недостатнє освітлення внаслідок брудних вікон та шум механізмів або людей у тварин виникають ознаки технопатії - захворювання, яке пов’язане зі стресами при промисловому утримані.

Крім цього, із підвищенням рівня фермерської механізації тварин все частіше турбує шумовий стрес. Шум викликає в них пригнічення, збудження та погіршення травлення.

  

Володимир Мадісон, Агросектор

Переглядів: 1644 | Додав: autotrade | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АТК © 2024