П`ятниця, 26.04.2024, 19:15
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайта
Добрива
Продукція Wipasz
Продукція Likra
Опитування
Чи вважаєте ви ефективною годівлю с-г тварин концентраторами та преміксами
Всього відповідей: 84
Календарь
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входа
Архив записей
Rambler's Top100
КОРМОВІ ДОБАВКИ ВІД ЗАХІДНИХ ФІРМ ТА УКРАЇНИ
Головна » 2010 » Березень » 31 » Застосування сульфату магнію на озимому ріпаку.
10:28
Застосування сульфату магнію на озимому ріпаку.
Озимий ріпак за короткий строк набув на Україні статус високорентабельної культури. В його технології вирощування система удобрення відіграє надзвичайно важливу роль в підготовці до зими, стійкості до несприятливих умов, вирокій продуктивності.

На формування врожаю 10 ц/га насіння та побічної продукції необхідно: 47-65 кг азоту; 22-40 кг фосфору; 50-80 кг калію; 30-70 кг кальцію; 7-12 кг магнію; 15-30 кг сірки та 60 г бору; 10-40 г міді; 100 г марганцю; 60-150 г цинку; 1 -2 г молібдену.

В збалансованому живленні ріпаку важливу роль відіграють азот, фосфор, калій, сірка, магній, бор та марганець. До азоту, сірки та бору ріпак пред'являє особливу вимогу. Визначити їх потребу можливо як по результатам ґрунтової та тканинної діагностики, так і по характерному кольору рослин, який відповідає дефіциту того чи іншого елементу.

Для отримання максимального ефекту від удобрення важливо враховувати фазу розвитку ріпаку, в яку відбувається закладка елементів врожаю. Відсутність збалансованого повноцінного живлення в цей період може, в залежності від етапу онтогенезу, зменшити урожай на 10-50%. В фенології особливо виділяються впливом на врожай дві фази: розвинена розетка, закладка якої починається восени та закінчується навесні (закладаються бруньки бічних пагонів, відповідає IV-V етапам); стеблування - початок бутонізації (формується кількість пагонів другого порядку, кількість бутонів і квіток в бутоні, відповідає VI-VIII етапам).

Для найкращої віддачі такого підживлення важливо не проминути з внесенням і точно визначити фазу розвитку, інакше ефективність агроприйому буде значно нижчою.

Незважаючи на те, що внесення добрив в ґрунт залишається основним, листкове підживлення може відігравати значну роль в системі живлення. Це пов'язано з високими властивостями засвоєння (швидкість та ступінь засвоєння) біогенів через листя; можливостями покращити забезпечення необхідними елементами живлення при понижених температурах, засусі або інших стрес-факторах; як додаткове джерело живлення при високій потребі рослин.

Кращим добривом для забезпечення азотом по листку є карбамід, який має в своєму складі    N-46%. При його застосуванні важливо правильно визначити концентрацію робочого розчину. Вона коливається від 10-12% в фазу розвиненої розетки-зеленого бутону.

Добре зарекомендувало листкове підживлення карбамідом в баковій суміші з сульфатом магнію (оксиду магнію 16%, сірки 13%), який є надійним джерелом двох важливих біогенів сірки та магнію.

Сірка посилює засвоєння азоту та входить до складу амінокислот, магній служить джерелом для утворення хлорофілу. Важливо, що сульфату магнію властиво нейтралізувати токсичний для рослин біурет, який міститься в карбаміді. Економічно обґрунтована норма сульфату магнію складає 2-5 кг/га.

Ріпак вибагливий і на інші біогенні елементи, особливо фосфор, який впливає на розвиток кореневої системи, утворення насіння, достигання, розподіл енергії та фотосинтез; бор, марганець та цинк, які регулюють вуглеводний, ферментні та гормональні процеси, стійкість до несприятливих умов (особливо зимостійкості) та хвороб, на процеси запилення та запліднення. Тому цінним є використання в бакових сумішах з карбамідом та сульфатом магнію комплексних листкових підживлень, які містять макро та мікроелементи. Добре зарекомендувало себе добриво Альфа Гроу олійні, яке містить N-10%; Na2O-1.35%.MgO-3.5%.SO3-1.60%.Fe-0,50%; Mn-0,50%; B-0,50%; Mo-0,005%; Zn-0,60%;Cu-0,10% . Переваги : Альфа Гроу олійні основна частка мікроелементів представлена у вигляді хелатів ЕДТА; завдяки високій хімічній чистоті забезпечується мінімальний ризик опіку; висока якість помелу забезпечує відмінну розчинність; прилипач у складі добрива запобігає стіканню розчину, утворенню лінз, сприяє доброму змочуванню та утримуванню на поверхні листа довгий час. Норма застосування добрива 1 -2 кг/га. Надзвичайно важливим для ріпаку є підживлення бором. Найкраще зарекомендувало себе використання добрива Альфа Гроу – Бор від польського виробника INTERMAG Sp z o.o. Препарат містить 11,0% бору в легкодоступній формі органічної сполуки та 3,7% азоту. Найбільш прийнятне дворазове внесення Альфа Гроу-Бор, восени разом з морфо регуляторами Колосаль (тебуконазол при необхідності), та весною на початку бутонізації в нормі 1-1,5 кг/га. Комплекс з карбаміду, сульфату магнію, Альфа Гроу олійні та Альфа Гроу-Бор можна вважати універсальною сумішшю для підживлення озимого ріпаку. Його використання дозволяє зменшити внесення ґрунтово азотних добрив на 30-50%. При проведенні трьох листкових підживлень карбамідом в фазу розтягування стебла, початку бутонізації та кінця бутонізації можна внести приблизно 40-60 кг в фізичній вазі, що відповідає 20-25 кг д.р. азоту з ступінню засвоєння через лист близько 100%, тоді як для отримання рослиною через ґрунтове удобрення аміачною селітрою, (N-34%, ступінь засвоєння азоту з добрив від 50 до 80%) потрібно внести від 73-92 кг до 116-147 кг. Заміна частки аміачної селітри карбамідом дозволяє зменшити закислення ґрунтів. Крім прямої економії азотних добрив, використання листкового підживлення в наведеній схемі дозволяє підвищити урожайність товарного насіння на 10-25%.

Переглядів: 2136 | Додав: autotrade | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АТК © 2024