П`ятниця, 29.03.2024, 14:32
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайта
Добрива
Продукція Wipasz
Продукція Likra
Опитування
Чи вважаєте ви ефективною годівлю с-г тварин концентраторами та преміксами
Всього відповідей: 84
Календарь
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входа
Архив записей
Rambler's Top100
КОРМОВІ ДОБАВКИ ВІД ЗАХІДНИХ ФІРМ ТА УКРАЇНИ
Головна » 2009 » Грудень » 28 » АЗИ ГОДУВАННЯ
10:30
АЗИ ГОДУВАННЯ

Досягнути високої продуктивності і раціонального використання кормів можливо лише за умови забезпечення тварин необхідною кількість енергії, протеїну, жиру, вуглеводів, мінеральних та біологічно активних речовин. Повноцінна й достатня годівля тварин виступає одним з найбільш дійових зовнішніх факторів впливу на характер та інтенсивність обміну речовин і, як наслідок, зумовлює їх продуктивність.

 При недостатній годівлі у тварин затримується ріст і розвиток, знижується продуктивність, порушуються відтворні функції, зростають витрати кормів, а у випадку тривалої нестачі енергії та окремих поживних речовин - порушується обмін речовин, виникають хвороби, що завдає значних збитків господарству. За надмірного споживання кормів (годівля вволю) у тварин розвивається ожиріння, порушується обмін речовин, що негативно впливає на продуктивні та відтворні якості. Такий спосіб годівлі може бути виправданим лише при деяких видах відгодівлі.

У межах одного виду потреба тварин у поживних речовинах змінюється залежно від віку, живої маси, вгодованості, рівня продуктивності, умов годівлі та утримання, сезону року, температури навколишнього середовища тощо. Відповідно до цього змінюються і потреби тварини. Чим повніше відповідають спожиті корми таким потребам, тим ефективніше використовуються поживні речовини раціону для синтезу продукції. Зважаючи на потреби тварин і визначають норму їх годівлі.

Норма годівлі - це кількість енергії і поживних речовин, які задовольняють потреби тварини, зумовлені її фізіологічним станом і господарським використанням. Годівля тварин за нормами називається нормованою.

При організації нормованої годівлі тварин необхідно враховувати ряд закономірностей:

- чим вищий рівень годівлі, тим менші витрати корму на одиницю одержуваної продукції, і навпаки - за низького рівня годівлі - продуктивність низька, а витрати корму на одиницю продукції високі;

- при високій продуктивності тварини мають одержувати з кормами всі необхідні поживні речовини, незалежно від того, у великих чи малих дозах вони необхідні організму.

 Вміст раціонів

 Тому раціони слід контролювати не тільки за вмістом енергії, протеїну, жиру, вуглеводів, кальцію, фосфору, каротину, кухонної солі, а й за іншими речовинами - мікроелементами, вітамінами, незамінними амінокислотами, незамінними жирними кислотами, співвідношенням за окремими речовинами в раціоні, їх концентрацією у сухій речовині, окремими фракціями вуглеводів, розчинністю протеїну тощо.

Загальну потребу тварин в енергії і поживних речовинах прийнято умовно розподіляти на потреби, пов’язані з певними специфічними функціями в організмі:

- з підтриманням життєдіяльності організму в непродуктивному стані (підтримуюча потреба);

- з основною продуктивністю - ростом молодняку, приростом живої маси на відгодівлі, утворенням молока у лактуючих тварин, яєць у птиці при яйцекладці та ін. (потреба на продукцію);

- із супутньою продуктивністю або зі специфічним станом тварин - продовженням росту молодої лактуючої корови, з розвитком плода у лактуючих тварин тощо (супутня потреба).

У сучасних нормах годівлі тварин, які застосовують у нашій країні (детелізовані норми 1985 р.), для жуйних нормують вміст енергії (к.од. чи обмінна), сухої речовини, сирого і перетравного протеїну, сирої клітковини, цукру, крохмалю, сирого жиру, кухонної солі, кальцію, фосфору, магнію, калію, сірки, заліза, міді, цинку, марганцю, кобальту, йоду, каротину та вітамінів D і Е. Крім цього, в раціонах контролюють співвідношення між окремими поживними речовинами: енерго-протеїнове, цукро-протеїнове, відношення між цукром і крохмалем, кальцієм і фосфором тощо.

У раціонах свиней нормують вміст енергії, суху речовину, сирий і перетравний протеїн, амінокислоти - лізин і метіонін + цистин, сиру клітковину, кальцій, фосфор, натрій, хлор, залізо, мідь, марганець, кобальт, йод, кухонну сіль, каротин або вітамін А, вітаміни D, Е, В1 В2, В3, В4, В5, В6, В12.

Для птиці енергетичну поживність кормів виражають тільки за обмінною енергією і раціони нормують за більшою кількістю показників, ніж для свиней. Крім сирого протеїну, в норми включають ряд незамінних і замінних амінокислот, вітаміни К, Вс і аскорбінову кислоту та контролюють енерго-протеїнове відношення.

 Раціони для нормованої годівлі

 Для здійснення нормованої годівлі складають раціони на певний проміжок часу для кожної статево-вікової групи тварин.

Кормовим раціоном називають набір і кількість кормів, які одержує тварина за певний період часу (добу, декаду, сезон, рік). До складу раціону повинні входити якісні корми, властиві природі живлення тварин, залежно від виду, віку, живої маси, фізіологічного стану, характеру і рівня продуктивності останніх. Раціон слід розглядати не як просту суму поживних речовин окремих кормів, а складний комплекс різних елементів живлення, здатних тією чи іншою мірою задовольняти потребу організму тварин в енергії, поживних і біологічно активних речовинах за певного рівня продуктивності, забезпечувати збереження здоров’я та одержання продукції високої якості. Раціон, який повністю і всебічно задовольняє потреби тварин в енергії та поживних речовинах, називається збалансованим. Хоча збалансованість раціону ще не повністю свідчить про його біологічну повноцінність.

Повноцінність годівлі поняття значно ширше, і включає не тільки кількісні, а й якісні показники годівлі, дієтичні властивості та кормові співвідношення між окремими речовинами, необхідну їх концентрацію у сухій речовині раціону тощо.

Добовий раціон розподіляють на окремі разові даванки корму. Корми, які входять до складу разової даванки, слід згодовувати за прийнятим розпорядком дня. Незалежно від кратності годівлі, разова даванка кормів повинна відповідати фізіології травлення тварин.

У сучасних умовах в тваринництві набула поширення не індивідуальна, а групова годівля. При цьому визначають норму і складають раціон з розрахунку на середню голову. За структурою раціону підбираються певні групи кормів із таким розрахунком, щоб забезпечити потребу в енергії та основних поживних речовинах - протеїні, жирі, амінокислотах, вуглеводах (цукор, крохмаль і клітковина). У разі нестачі мінеральних речовин та вітамінів їх доповнюють додатковою підгодівлею за рахунок преміксів.

В іншому варіанті потребу тварин в енергії та поживних речовинах виражають через їхню концентрацію у сухій речовині і згодовують кормосуміш залежно від продуктивності. Зазначений принцип практикують при розробці повнораціонних комбікормів для птиці і свиней.

 Рівні годівлі

 Залежно від продуктивності застосовують різний рівень годівлі, під яким розуміють ступінь забезпечення тварин енергією і поживними речовинами. Цей рівень визначають за вмістом енергії в раціоні на одиницю живої маси або за концентрацією поживних речовин у сухій речовині раціону.

Щоб одержувати високий надій молока необхідно забезпечити адекватний рівень енергії у сухій речовині раціону. Не можна отримати 25-30 кг молока за добу від корови, яку годували досхочу раціоном, розрахованим за вмістом енергії на надій 10 кг. Тварини, незалежно від виду, споживають певну кількість сухої речовини. Щоб забезпечити їх енергією за різного рівня продуктивності, її вміст у сухій речовині раціону буде неоднаковим.

Якщо для корови з надоєм 10 кг молока буде достатнім вміст енергії в 1 кг сухої речовини раціону 0,70 - 0,75 к. од., то для тварини з надоєм 30 кг і вище необхідно 1,0 - 1,1 к. од.

Валерій Столюк, Агросектор

Переглядів: 2653 | Додав: autotrade | Рейтинг: 2.8/5
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
АТК © 2024